Първият телефон в света. Историята на изобретяването на първия стационарен, мобилен и сензорен телефон

Първият телефон в света.  Историята на изобретяването на първия стационарен, мобилен и сензорен телефон
Първият телефон в света. Историята на изобретяването на първия стационарен, мобилен и сензорен телефон

Отдавна сме свикнали с нашите смартфони. Ние ги използваме всеки ден и не се замисляме как бихме живели без тях и как животът ни е повлиян от изобретяването на телефона и историята на сътворението, която ще опишем накратко.

Съвременните устройства, в допълнение към преките си функции, извършват огромен брой операции. Смартфонът е компактен многофункционално устройствобез които не можем. Използвайки "мобилни" всеки ден, едва ли някой мисли за своите далечни "предци". Но апаратът, с който сме свикнали, има достатъчно древна история. Нека да проучим основните етапи в еволюцията на телефоните и комуникацията на хората с други хора от разстояние.

Обща информация за устройството

Преди да се задълбочим в историята, нека да разгледаме основните характеристики: какво представлява телефонът и телефонната комуникация и защо имаме нужда от тези устройства.

Всяко телефонно устройство е механизъм, чрез който речта се предава на разстояние. Сега това устройство се побира в дланта на ръката ви или в джоба ви, но от детството си спомняме други опции - стационарни или безжични телефони. Те бяха доста обемисти и следователно непрактични. Все още се използват такива устройства, но все по-рядко.

А телефонните автомати вече са изключителна атракция, където все още стоят по улиците на града.
Възможността за контакт на един телефон с друг се осигурява чрез телефонна комуникация - това е предаване на гласова информация от разстояние, което се осъществява чрез електрически сигналипредавани по кабел или радиосигнали. Потребителите на телефони се наричат ​​абонати. Има възможност за разпределяне на градски, междуградски и международни комуникации.

В отделен изглед се отбелязва безжичната връзка. Правете разлика между сателит и мобилен телефон. При първия тип контактът се осъществява директно чрез комуникационен сателит. Мобилната комуникация осигурява връзка чрез кули - клетки. Това определение се обяснява с факта, че те работят на принципа на антена, осигуряват определена зона с комуникация. Наричат ​​го сто.

Основната цел телефонна връзка- давам информация. Преди използвахме само устна реч. Сега можем да обменяме текстови съобщения. Изпращайте видеоклипове и изображения в месинджъри. Можем също така да провеждаме видео разговори и да виждаме обаждащия се „от другия край на жицата“.

Древни начини за "обаждане"

Човекът е много творческо същество. Неговата находчивост и въображение движат еволюцията. Нашите предци отдавна се интересуват от методите за предаване на данни. И имаше такива изобретатели, които разбраха, че е възможно значително да се ускори процесът на прехвърляне на данни. Кой е създателят на телефона в миналото? Пратениците и гълъбите се използват отдавна. Но все още е много бавен и при пристигането на бегача информацията стана неуместна.

В някои африкански племена барабаните са били използвани за предаване на сигнали. Местните жители са използвали този музикален инструмент не само за ритуални танци. Определен ритъм на свирене на барабан носеше някаква криптирана информация. Такива съобщения се предават на доста големи разстояния. И те означаваха определени изпълнени със събития моменти в племето - готовност за лов, общо безпокойство или, обратно, радостни събития.

В Страната на изгряващото слънце гонг е бил използван за предаване на информация в двореца на императора. Звукът му кънтеше из целия дворец. Но само специално обучен слуга можеше да използва такъв инструмент. Имаше система за предаване на информационни съобщения, която се състоеше от броя на ударите и дължината на интервала между тях. Придворните знаеха отлично какво означава всеки сигнал.

Индианците използвали свирката за сигнални цели. Същият начин на комуникация е познат в някои африкански племена, някои все още го използват. Този метод за предаване на кратки съобщения и команди е ефективен в условия на лов. Той е бърз и ясен, звучи доста силно и също така не може да се сбърка с шума наоколо.

За по-големи разстояния информацията се предава чрез дим или огън. Така славянските племена сигнализираха за бедствие или заплаха. На хълмовете или на специално построени наблюдателни кули се трупаха огньове. Такива сигнални огньове бяха разположени на определени разстояния един от друг и се запалваха, когато беше необходимо да се уведоми съседното племе за непосредствената опасност, която ги заплашваше.

И в Рус имаше сигнали, използвани в определени ситуации. Например в битка врагът е бил информиран за предстоящото настъпление чрез свирене на рог или големи барабани - тимпани. И с идването на християнството в някои случаи се използват камбани - камбанният звън с тревога сигнализира за бедствие, а приятният звън събира хората на служба или вече.

Забележка

Всеки знае, че знамената се използват като символи на държави и армии. Но имаше и флагове като начин за предаване на кодирана информация. Дори е създадена специална азбука. През годините се подобрява и разширява. Такава система от знаци се използва в наше време за спешни случаи във флота.

Оптичният телеграф (семафор) се превърна в техническо постижение в областта на предаването на информационни съобщения. Това е изобретение на френския изобретател Клод Шапе. Рожденият ден на семафора е 2 март 1793 г. - на този ден изобретателят, заедно с брат си, предава първото съобщение на разстояние от 16 километра. И след 2 години семафорната линия Париж-Лил работи успешно. Данните се предаваха, или по-скоро изобразяваха, с помощта на мачта, оборудвана с линийки в двата края. Този дизайн е задвижен от блокове и въжета, което ви позволява да заемате 196 позиции, предавайки букви и някои често използвани думи.

Малко повече от 50 години по-късно английският изобретател Франсис Роналдс проектира първия в света електрически телеграф. Въпреки че по-рано много учени от различни странибеше извършено разработване на устройства за предаване на информация на дълги разстояния, но нямаше особен успех. Към анотацията за устройството изобретателят го обяснява като начин за предаване на телеграфно разузнаване със значителна скорост. Именно електрическият телеграф може да се счита в по-голяма степен за първия прототип на съвременните смартфони.

Кой и кога е изобретил (изобретил) първия телефон в света

Малко вероятно е някой да свързва изобретяването на предаването на думи с името на италианския учен и изобретател Антонио Меучи, но това е вярно. Способността за предаване на звук на разстояние чрез електрическа енергия е открита от учения съвсем случайно. Отначало Меучи открива, че електрическите импулси имат благоприятен ефект върху човешкото тяло. За тези цели ученият конструира генератор и започва да лекува хората с ток.

В един от триковете, след като прикрепи краищата на електродите близо до устните на пациента, ученият отиде в друга стая до генератора. Включвайки генератора на определена мощност, Антонио разпозна гласа на пациента, сякаш последният стоеше наблизо. Така че ученият беше "чудо" - способността на електрическия ток да пренася звук на разстояние.

Кога е изобретен първият телефон в Америка?

Дълго време Антонио Меучи не можеше да започне да проектира своето развитие. Едва след смъртта на съпругата си и след като емигрирал в Съединените щати, през 1860 г. той пуснал бележка в италиански вестник за своето изобретение - телефотофона. Този вестник беше прочетен от служител от Western Union, който за много малка сума купи всички вериги и друга информация за изобретението. През 1871 г. Меучи написва патентна заявка за изобретението си и започва да чака сътрудничеството, обещано от горната компания. Но Western Union отговори на всички призиви на учения, че документацията е изгубена.

Но колко голяма беше изненадата на Антонио Меучи, когато през 1876 г. в един обикновен вестник той прочете за учения, изобретил телефона. Този учен беше Александър Бел. Разбира се, Меучи започна дело и все пак успя да върне чертежите и патента си, но тези документи вече не струваха нищо, защото времето изтече. Антонио Меучи умира в бедност, без да получава признание от съвременниците си.

Какво не може да се каже за Александър Бел. Шумът около „откривателя“ и „неговото“ изобретение му донесе световна слава. Но на 11 юни 2002 г. Конгресът на САЩ призна, че Антонио Меучи е изобретателят на телефона.

Без комуникация беше невъзможно дори при Съветския съюз. Телефонните централи по това време са разработени и инсталирани основно от шведската компания Ericsson и германската Siemens. Първата автоматична телефонна централа е построена през 1926 г. в Ростов на Дон. Предимството на автоматичната телефонна централа е, че тя може да функционира без участието на телефонни оператори, тоест вече не е необходимо да викате „дама“ в телефона. Освен това можете да прочетете не само информация за това кога са започнали да изграждат автоматични телефонни централи, но и кога са се появили мобилни телефони в Русия.

В един от броевете на българското списание "Космос" за 1958 г. има научна бележка за открития преносим телефонен апарат от учения Христо Бъчваров. Това устройство беше поставено в пластмасова кутия и тежеше около 700 грама. Обхватът на такова устройство беше 80 км. От разстояние този телефон приличаше на уоки-токи, но все пак не беше достатъчно практичен. След създаването на този образец в България се появиха подобни модели с подобен дизайн и гама.

Кой изобрети (изобрети), кога се появи и колко тежи първият мобилен телефон в Съветския съюз?

Всички знаят, че първият разговор на безжично устройство е проведен през 1973 г. в Ню Йорк. Но друга версия има право на живот: че няколко години по-рано, през 1961 г., радиоинженерът Леонид Куприянович проектира първия мобилен телефон, връзката чрез който се осъществява по радиото.

Това устройство беше 500 грама, а обхватът беше около 25 км. Такъв телефон може да работи от 20 до 30 часа. Устройството изглеждаше като малка кутия с диск за набиране. Слушалката беше прикрепена към устройството. Можеше да се транспортира, но беше доста непрактично.

Американско ноу-хау

Първата радиокомуникация е пусната от американската компания AT&T Bell Labs през 1946 г. В тогавашния телефонен апаратбил монтиран радиопредавател, чрез който се осъществявала връзка. Но устройството все още само отдалечено приличаше модерен уред. Не е получил широко разпространение.

Но на 6 март 1983 г. е създаден търговски апарат. Кой направи подобно устройство популярно?

Разработването на това устройство е извършено под ръководството на Мартин Купър. По това време такъв телефон не беше достъпен за всички: за да купите, беше необходимо да се запишете на опашка. Освен това обаждането беше доста неудобно - беше необходимо да се обадите на станцията, да кажете номера на друг абонат и след като изчакате връзката, говорете, като задържите специален бутон и го пуснете, чуйте отговора. Първият мобилен телефон принадлежи на разработчиците на Motorola.

От времето на първите разработки, авторитетна позиция е фиксирана за Motorola за дълго време. Но от първото преносимо устройство до масовото копие са минали 37 години. По данни от 1990 г. в света има 11 милиона абонати. Около тези устройства беше проведена мащабна рекламна кампания, но дори тези джаджи не можаха да осигурят надеждна връзка.

Свързан с вятъра

Още с първите стъпки в мобилни комуникациина линейките са монтирани преносими телефонни апарати. По-близо до 70-те години такъв автомобилен аксесоар стана достъпен за обикновените граждани, но не беше никак евтин. Недостатъкът на това оборудване е, че телефонът бързо разрежда батерията на колата. Такива устройства не можеха да се използват извън колата.

Принципът на работа на устройството за автомобили беше същият като този на радиотелефоните. Но със същите недостатъци. Радиусът на действие не надвишава дължината на града. Качеството на комуникацията беше повлияно от метеорологичните условия, създавайки смущения във "въздуха".

Теглото на "автомобилния" телефон беше 12-14 килограма. Сега се използват и клетъчни стационарни разновидности. Екипажи ги оборудват бърза помощ(полиция, линейка, спешна помощ). Такава комуникация се използва от специални служби като резервен или таен източник на комуникация.
Модерните модели са оборудвани с допълнителни функции. Естествено, те тежат много по-малко. И най-важното - не влияят на акумулатора в колата. Такива устройства станаха по-достъпни и по-качествени. Те осигуряват надеждна комуникация на всяко разстояние.

Американският журналист Робърт Слос предсказа появата на мобилния телефон още през 1910 г. в една от статиите си. Той описа много от неговите характеристики, както и последствията от появата на подобно устройство. Първите преносими версии не се различаваха по уникални характеристики и не бяха много компактни. Но разработчиците взеха предвид всички недостатъци на своите предшественици. И разработи по-практични модели. С цялото развитие на технологиите устройствата все още бяха много скъпи.

"Извънземни релета"

Идеята за създаване на систематизирани комуникационни сателити е изразена през 1945 г. от английския учен и писател Артър С. Кларк. Асоциацията би могла да предостави надеждна връзкав мащаба на планетата. Но ученият не патентова изобретението си, защото самият той не вярваше във възможността за създаване.

Първите изследвания в тази област започват през 50-те години на миналия век в САЩ. Но изкуственият спътник е изстрелян не от САЩ, а от СССР през 1957 г. Беше оборудван с радиоапаратура. Но технологията е разработена в СССР само за нуждите на Министерството на отбраната.

80-те години на миналия век бележат началото на развитието на гражданските сателитни комуникации. Принципът на работа на такива мрежи е, че сигналът от орбиталния спътник пристига в земната станция - приемника. Недостатъкът на такава мобилна връзка е високата цена.

Външно сателитното устройство е подобно на първите мобилни телефони, но освен това има антена. И успешните разработки бяха извършени от Nokia. Общественият модел е представен през 1987 г. Теглото на такава "тръба" беше близо 800 грама. А строителството струваше много пари.

IP телефония

Напредъкът на телефонната комуникация достигна Интернет. WAN може да осигури стабилна връзка и наличност. Благодарение на повсеместното си използване, Интернет ви позволява да се обаждате до произволен номер. мобилна мрежа. VoIP шлюзът се използва за предоставяне на глас през мрежата. Предоставя се и се монтира безплатно.

Този тип комуникация е многоканален, но могат да бъдат свързани допълнителни опции. Интернет телефонията в рамките на разговори между държави ще струва многократно по-евтино от разговорите през мобилна мрежа.
Благодарение на интернет връзката се появиха и смартфони, комуникатори, които са ни познати отдавна. Тези устройства са оборудвани с много допълнителни функции. Компютърните гении са измислили много мобилни приложенияТова прави живота ни много по-лесен.

Първото устройство - аналог на смартфон - е пуснато в продажба през 1994 г. от американската компания IBM. Можеше да работи с факсове и електронна поща. На кутията нямаше контролни клавиши, всичко можеше да се направи с помощта на сензорния екран. А теглото беше около 1 килограм.

Разработчиците на Nokia решиха да комбинират мобилен телефон и компактен телефон Персонален компютър, и те се оказаха доста обемисто устройство, когато се отвори, потребителят получи напълно продуктивно устройство. Теглото вече беше доста удобно - 397 грама.

Кой е изобретил смартфона

Много хора смятат, че тази джаджа е изобретена от Стивън Джобс, но не е така. През 1992 г. Франк Канова е обявен за създател на смартфона. По това време неговото ноу-хау прави истински пробив в мобилните технологии. Но по никакъв начин не можеше да се нарече лек - теглото беше 510 грама. Моделът не стана популярен дори след като цената падна.

През 2000 г. компанията Ericsson въвежда нов термин в употребата на думи - смартфон. Но недостатъкът на първия от първите смартфони беше невъзможността за инсталиране допълнителни приложенияи операционни системи. Освен това различни телефонни компании пуснаха смартфони една след друга, като техният "пълнеж" беше подобрен с всеки нов модел. Основният недостатък на тогавашните модели смартфони беше липсата на RAM. Първият телефон със сензорен екран в света беше доста компактен и лек, за разлика от своите "предци" - тежеше само 164 грама.

Най-новите технологии

Науката не стои неподвижна нито за секунда. И телефонните комуникации също се развиват и подобряват всеки ден. Учените прилагат знанията си, за да увеличат функционалността на нашите устройства.
На всички ни се е случвало да изпадаме в ситуации, в които телефонът ни е изтощен, а зарядното не е под ръка. Но решението в тази ситуация беше намерено - преносимо зарядно устройство, просто казано, външна батерия. Такава джаджа може да бъде с различни размери и тегло.

Но ако този метод на зареждане не ви изненада, тогава как е за вас да заредите своя смартфон с докосване на пръст? Може да не вярвате в такава възможност, но Zhong Lin Wang, специалист по нанотехнологии в Технологичния институт на Джорджия, е разработил генератор на статична енергия. За да заредите мобилното си устройство, просто плъзнете пръста си по екрана. Но това все още е само експериментална разработка.

И в университета в Тел Авив измислиха най-много бърз начинджаджи за зареждане. Процесът отнема само 26 секунди. Този метод се основава на действието на биологични полупроводници. Ако наблизо няма контакт, но има парк, това също е начин за презареждане на мобилния телефон. Попитайте как? Учените се научиха как да използват натоварването на краката, за да зареждат устройства. За целта във водоустойчиви стелки бяха вградени чипове, способни да генерират ток. Тази идея принадлежи на кениеца Антъни Муту.

За модерните мобилни устройстваЕкранът има значителна стойност и особено качеството му. В тази област също се извършват научни разработки, преди внедряването на които не остава много време. Вече се проучват екрани на смартфони с „разширена реалност“. Учените са постигнали допълнителни функции - скоро ще бъде възможно да усучете екрана в тръба или да му придадете друга форма. Nokia вече работи върху създаването на мобилен телефон под формата на гривна.

Вече чуто от мнозина мобилни технологии 5G формат. Предимствата на такава връзка включват високоскоростен интернет и висококачествена мобилна комуникация, независимо от условията и разстоянията. Освен това учените ще се уверят, че 5G технологиите са енергоспестяващи. Според плановете на създателите, първите устройства, които поддържат най-новите технологии от пето поколение, ще видят светлината по-близо до 2019 г. Първите стъпки вече са направени – през 2016 г. на изложението най-новите технологии 5G модемът беше представен в Хонконг. Скоростта на трансфер на данни беше 1 гигабайт в секунда.

„Уотсън, казва Бел! Ако ме чуваш, отиди до прозореца и размахай шапката си.“ Тази фраза, изречена преди 141 години, на 10 март 1876 г., е първата, изречена по телефона. Говорителят - Александър Греъм Бел - стана известен на целия свят като изобретател на устройството.

Според статистиката само жителите на Русия правят 144 милиона разговора на ден. А средностатистическият човек прави почти хиляда и половина телефонни обаждания за една година.

Discord телефон

Всъщност с историята на изобретяването на телефона не всичко е толкова просто. В началото на 1850 г. нюйоркчанинът Антонио Меучи открива това електричествосе предполага, че има положителен ефект върху човешкото здраве. Той проектира генератор и отваря частна практика. Един ден Меучи свърза кабелите към устните на пациента, а самият той се премести в отдалечена стая, където се намираше генераторът. Когато лекарят включи апарата, той чу вика на пациента толкова ясно, сякаш стоеше до него.

Меучи се отказа от медицината и започна да експериментира с устройството. До началото на 1870 г. той вече е създал чертежи на апарата, който нарича телефотофон. През 1871 г. италианецът щеше да регистрира изобретението си, но не успя.

Според една от версиите бедният Меучи не е имал достатъчно 250 долара, за да плати таксата в Патентното ведомство. Според друга документите, изпратени по пощата, са били изгубени някъде. Третата версия гласи, че документите са откраднати по поръчка на компанията Western Union, за която, между другото, е работил същият Александър Бел. Друг конкурент на „известния“ изобретател на телефона беше мъж на име Елиша Грей. Той подава заявление в Патентното ведомство два часа по-късно от Бел - впоследствие съдебният процес между двамата новатори се проточи до 1893 г. Американската Темида в крайна сметка произнесе присъда в полза на Бел.

Първият телефон не е имал звънене - по-късно е изобретен от асистента на Бел, същият Томас Джон Уотсън. Микрофонът е модифициран от Томас Едисън. Освен това му хрумва идеята да започне разговор с думата „здравей“, тоест здравей („здравей“ на английски). Италианците и японците обаче отговарят на обажданията по различен начин: жителите на Апенините казват "пронто" ("готов, приемам"), а гражданите на Страната на изгряващото слънце - "моси-моси" ("казвам, Казвам").

Историята на това изобретение не беше без руснаците. През 1895 г. Михаил Фрайденберг предлага на света концепцията за автоматични телефонни централи (АТС), които свързват абонатите един с друг без помощта на жена оператор. Офертата се оказа непотърсена, професията оцеля - и остана в миналото много по-късно, в средата на 20 век.

— Здравейте, млада госпожице!

Телефонизацията бързо се разпространяваше по света. Първият град, в който устройствата започнаха да се появяват в апартаментите на богати хора, беше Бостън, където Бел живееше и работеше. През 1879 г. изобретението "преплува" през Атлантическия океан: в Париж се появи телефонна централа, а през 1881 г. стана възможно да разговаряте с приятел, без да го срещате в Москва, Санкт Петербург, Одеса, Берлин, Рига и Варшава. В началото на 20-ти век международните и междуградските линии започват да оплитат планетата и до 1910 г. вече има повече от 10 хиляди станции по целия свят, които обслужват повече от 10 милиона абонати!

Телефонът в онези дни се състоеше от няколко устройства наведнъж с общо тегло над 8 килограма! Самият апарат на Бел приличаше на желязна кутия с лост и една или две тръби. В първия случай в слушалката имаше само високоговорител и трябваше да се наведете, за да говорите, във втория микрофонът беше инсталиран в допълнителен клаксон. Към това устройство беше прикрепено сигнално табло, което се обаждаше, веднага щом телефонният оператор се обади на абоната. За да се използва устройството, беше необходимо да се вдигне слушалката, да се завърти лостчето, което даде ток и „уведоми“ машинописката в гарата, че е необходимо да се започне разговор. Ето как изглеждаше един типичен диалог:

За да се обади на абоната, „госпожата” пъхнала щепсела в съответния контакт на таблото пред нея. Един добър телефонен оператор успя да свърже абонати за по-малко от 8 секунди.

През 1882 г. в Москва се използва трицифрено номериране, докато първите абонати са само 26. През следващите 10 години мрежата нараства до 1892 номера. Номерацията стана четирицифрена. Притежаването на телефон в онези дни беше много скъпо. Плащане за месец ползване - 250 рубли. За сравнение: месечната заплата на учител е 25 рубли, на фелдшер е 55. За цената на инсталирането на телефон можете да закупите пълен комплект дрехи или, например, два отлични коня.

В началото на 20-ти век шведите, компанията Ericsson, започнаха да се занимават с телефони в Москва. Те представиха нов моделустройство: слушалката придоби познат вид с две дупки, а вместо лост се появи обикновен бутон или по-скоро два - за свързване и за затваряне. Скандинавците успяха да намалят тарифите - един месец притежаване на устройството започна да струва 63 рубли.

През 1903 г. телефонът е инсталиран в Кремъл. На император Николай II, който пристигна в Москва по този повод, беше подарен телефон от слонова кост, инкрустиран със злато.

Монтаж на телефони в цялата страна

Към 1 януари 1917 г. те са 232 000 абонатни номера, номерацията стана петцифрена. По време на революцията Ленин заповядва на поддръжниците си да превземат на първо място пощата, телеграфа и телефонната централа. След победата на болшевиките - още през 1919 г. - връзката е национализирана. Иззети са и лични телефони - предадени са на полицейски участъци, военни комендатури, учреждения и предприятия в града. Комуникацията се превърна в рядкост, достъпна само за партийната номенклатура и героите от Червената армия, както и за лекарите.

Предреволюционният обем на абонатите е възстановен едва през 1923 г., освен това чрез усилията на същите шведи от Ericsson, както и германците от Siemens. В същото време започва изграждането на автоматични телефонни централи, които не изискват работата на телефонисти. Първата станция в СССР се появява през 1926 г. в Ростов на Дон.

Една от причините за замяната на човешкия труд с "бездушна машина" беше секретността - в атмосфера на постоянна шпионска мания, позволявайте на "младите дами" да слушат телефонни разговориби било непростима безотговорност. Най-накрая обаче професията "телефонистка" за домофонотиде през четиридесетте.

Появата на автоматичните телефонни централи доведе до промяна във външния вид на самите устройства - на тях се появи диск за набиране. Едно от първите подобни устройства беше инсталирано, разбира се, в Кремъл - получи прозвището "грамофона". Тази дума се използва и до днес - за обозначаване на държавен телефон.

На диска, освен цифри, имаше и букви от руската азбука - A, B, C, D, D, E, F, I, K и L. Буквата "Z" отсъстваше, тъй като визуално наподобяваше тройка. Самите номера бяха във формат А-21-35.

В Съединените щати буквената номерация се използва и днес. Дори на първия американски телефониредове от букви стояха до всяка цифра. Ако имате "бутон" стационарен телефон, обърнете внимание - там ги пишат и сега. Дори на екранна клавиатурамобилните телефони все още имат букви - и те изобщо не са предназначени за писане на SMS. Това е направено за удобство при запомняне на числата, например вместо дългия и сложен номер +1-888-237-82-89 се използва комбинацията 1-888-BEST BUY.

В Русия тази традиция не се вкорени поради сходството в произношението на руските букви. До средата на 60-те години телефонните номера в СССР съдържаха както цифри, така и букви, а след това последните бяха изоставени.

Официално първият разговор по мобилен телефон се провежда през 1973 г. в Ню Йорк. Но има версия, че първите безжични устройства в света изобщо не са се появили в САЩ, а в Съветския съюз. Още през 1961 г. ТАСС съобщи, че радиоинженерът Леонид Куприянович е разработил модел на телефон, който може да предава глас по радиото до базова станция, разположена на не повече от 25 километра. Устройството тежеше 500 грама и можеше да работи в режим на готовност 20-30 часа. Приличаше на кутия с регистрационен номер, чифт превключватели и слушалка с щепсел. Собственикът на такова устройство трябваше или да държи калъфа в едната ръка, а приемника в другата, или да окачи кутията на колана си.

Авторът на изобретението пише в сп. „Млад техник”: „Където и да сте, винаги можете да бъдете открити по телефона, трябва само да наберете познатия номер на вашия радиотелефон от всеки градски телефон (дори и от телефонен автомат). Чувате в джоба си телефонно обажданеи започвате разговор. Ако е необходимо, можете директно от трамвая, тролейбуса, автобуса да наберете всеки градски телефонен номер, да се обадите линейка, пожарна или аварийна кола, свържете се с къщата..."

Уви, след 1965 г. никой друг не пише за това изобретение, а самият Леонид Куприянович започва да разработва медицинско оборудване.

Друго нещо е апаратът "Алтай". Тази пълноценна мобилна комуникационна система е внедрена в Русия в началото на седемдесетте години. Но самите телефони не приличаха много на мобилните телефони, с които сме свикнали: голяма кутия - около 5-7 килограма - с тръба. Носенето на това в ръцете ви беше проблематично, но устройствата бяха оборудвани с автомобили на специални служби и партийна номенклатура. Ерата на Алтай приключи още през 21 век, през 2011 г.

Мобилен на цената на "Мустанг"

В един ясен ден на 3 април 1973 г. възрастен мъж на име Мартин Купър излезе от офиса на Motorola в Долен Манхатън, Ню Йорк. В ръката си държеше странен светлобежов предмет. Отдалечавайки се от сградата, той натисна няколко бутона върху нея.

Почти веднага в централата на съперничещата Bell Laboratories звънна телефон - звънна телефонът в кабинета на ръководителя на изследователския отдел Джоел Енгел. Вдигайки телефона, той чу гласа на Купър: "Знаете ли откъде ви звъня? Обаждам ви се от Манхатън, от първия мобилен телефон в света." В мемоарите си изследователят не можа да даде отговор на Енгел, но каза: той ясно го чу да скърца със зъби.

Отне 10 години за "отстраняване на грешки" на устройството - Motorola DynaTAC 8000X се появи на свободния пазар едва през 1983 г. Устройството тежеше около килограм и беше високо 25 сантиметра. В режим на разговор работи 35 минути, а се зарежда 10 часа. Цената беше астрономическа - повече от $3500, но въпреки това зад телефона се извиха опашка от купувачи. За сравнение: за $6500 в САЩ можете да си купите чисто нов Ford Mustang.

Пълноценната клетъчна комуникация във формата, в която я познаваме, дойде в Русия през 1991 г. Предаването на данни се извършва чрез стандарта за скандинавска мобилна телефония (NMT), а финландските Nokia са най-популярните телефони. По техническите си характеристики те загубиха от Motorola - тежаха около 3 килограма. Цената също беше малка - с връзката устройството струваше $ 4000, а минута разговор струва $ 1.

По това време Motorola MicroTAC 9800X вече беше пуснат в чужбина - телефон с капак, който се побира в дланта ви.

ЕПОХА GSM

До 1993 г. в Русия работят едновременно четири стандарта за мобилна комуникация: NMT (оператор на Delta Telecom), D-AMPS (BeeLine, който тогава беше написан по този начин - на латиница), вече споменатият Altai и GSM (MTS и малко по-късно Северозападен GSM“). Последният спечели - засега Гласова връзкапредавани в този формат.

По това време в Обединеното кралство 22-годишният служител на Sema Group Нийл Папуърт тества възможностите GSM стандарт. Инженерите вече успяха да внедрят възможността за определяне на номера на линията за повикване и услуга, която позволява тази функция да бъде блокирана. Но в свободното си време Папуърт се занимаваше с друга работа - той се опита да постигне възможността да предава мобилни линиине само глас, но и текст. И през декември 1992 г. той успя: беше изпратен първият в света SMS (Short Message Service). Текстът е прост и неусложнен: "Весела Коледа!" Изобретателят беше сигурен, че неговото въображение ще се използва изключително за изпращане на служебни съобщения, но се оказа друго: през 2015 г. всяка секунда в света бяха изпратени 20 000 текстови съобщения.

Телефонните апарати в този момент започнаха да намаляват по размер. Дисплеите, напротив, нараснаха. Ако в първата "Motorola" имаше само един ред на екрана, то на пуснатата през 1994 г. Nokia 2110 вече бяха три. Това устройство се е превърнало до известна степен в култ – в него са интегрирани будилник, калкулатор, хронометър и SMS функция. При обаждане този телефон издава добре познатата мелодия Nokia Tune, която е инсталирана в стандартния пакет на всички устройства на финландската компания.

Този телефон се оказа много популярен в Русия - и дори спечели славата на "мобилен за новия руснак".

1">

1">

(($index + 1))/((countSlides))

((текущ слайд + 1))/((брой слайдове))

От Java до AppStore

Почти всички познати ни функции се появиха в телефоните в началото на века. През 1999 г. устройствата се научиха да осъществяват достъп до интернет чрез WAP протокола. В същото време уеб разработчиците се погрижиха за създаването мобилни версии- няма снимки. През същата година се появява телефон, който използва две SIM карти. Вярно е, че превключването между тях трябваше да се извършва ръчно. През 2000 г. мобилните телефони възпроизвеждаха MP3 мелодии, правеха снимки и дори улавяха GPS сателитни сигнали. През 2002 г. Siemens пусна SL45 с Java технология. На този телефон беше възможно изтегляне приложения на трети страни. Предимно игри, а също и мелодии.

Дизайнът на телефоните клонеше към миниатюрност - някои модели бяха създадени като дамски. В резултат на това имаше такива „деца“ като Samsung SGH-A400 или Panasonic GD55 - с размер на кибритена кутия. Освен това и двата модела тихо се появиха онлайн, дори ако имаха само монохромен екран.

Nokia 9210, анонсиран през 2002 г., се смята за първия смартфон в света. Работеше с рядка операционна система (ОС) Series S80. Впоследствие тя, както и други операционни системи от Nokia S40 и S60, станаха част от общата Symbian OS, която беше инсталирана на техните продукти не само от финландците, но и от Motorola, SonyEricsson, Siemens, Panasonic, Fujitsu, Samsung , Sony, Sharp и Sanyo. Наличието на "ОС" направи възможно създаването на повече удобен за потребителя интерфейси работа в режим на многозадачност.

През януари 2007 г. Стив Джобс представи iPhone на света. Смартфонът на Apple не беше първото устройство със сензорен екран (т.е. можеше да се управлява чрез докосване на екрана с пръсти) и със сигурност не беше първият сензорен телефон. Но този модел, поради дивата си популярност, направи смартфоните такива, каквито ги познаваме сега: голям екрани минимум бутони. Устройството с ябълка на задния панел е с алтернативна операционна система - iOS. Година по-късно ще се появи трети играч, който сега заема почти 80% от пазара - Android OS.

Последната революционна промяна беше схемата безжично зарежданебатерия. Появи се през 2009 г., но придоби популярност едва през 2015 г. Друга иновация са магазините за приложения AppStore и GooglePlay, които се появиха през 2010 г. Тук можете да добавите и NFC технология, която ви позволява да плащате чрез докосване на телефона до терминала.

Всички други характеристики на телефоните са еволюирали. Да вземем за пример вградените камери – първите от тях бяха с резолюция 0,3 мегапиксела, а сега на пазара можете да намерите устройства с 41 мегапиксела. Последната тенденция е двойната светкавица. Интернет също се ускори - ако на първите телефони с WAP изтеглянето ставаше със скорост от 10 килобита в секунда, сега, с LTE технологията, вече се измерва в гигабита.

Дизайнът от своя страна е опростен: след бунта на форм факторите от 2000-те, сега по-голямата част от моделите са обичайният правоъгълник с тънко тяло. След миниатюризацията телефоните отново започнаха да растат - до диагонал на екрана от седем инча!

Експерти, интервюирани от ТАСС, твърдят, че през следващите години смартфоните едва ли ще променят своите външен вид, но имат всички шансове да изтласкат лаптопите и камерите от пазара.

Водещ мобилен анализатор Изследователска групаЕлдар Муртазин вярва: телефоните ще се превърнат в пълноценни преносими компютрикъм който можете да свържете външен монитор, клавиатура и мишка. Те ще имат голямо количество RAM (вече има осем ядрени процесори с над 4 GB RAM). С появата на стандарта 5G (пренос на данни със скорост до 7 Gb / s) хората ще започнат да изоставят Wi-Fi.

Муртазин смята, че ще се увеличи и "зависимостта" на хората от телефоните. Банковите карти и магнитните карти ще останат в миналото: те ще бъдат инсталирани директно в телефона (такива технологии вече съществуват). Може би ще се повтори експериментът на YotaPhone с два екрана: „Всичко останало, като гъвкавите дисплеи, е екзотика и едва ли ще се появи масово на пазара.“

С появата на първия телеграф през 1837 г., който дава на света възможност за предаване на информация от разстояние, животът на хората се променя коренно. Но появата на първия телефонен апарат, с помощта на който се осъществява дистанционно предаване на звук, се превърна в истинска сензация.

Днес никой дори не може да си представи себе си без личен мобилен телефон. Технологиите не стоят неподвижни, пазарът на телефони непрекъснато се разширява и всяка година представя на потребителите нови, подобрени модели. Но нека си припомним как започна всичко, кой е изобретил първия телефон, как се появиха мобилните телефони и какъв е успехът на съвременните модели на Apple.

Изграждане на първия телефон

Първият телефон е представен през 1876 г. в Съединените американски щати и става създател, който патентова изобретението си. Първоначално телефонът на Бел работи на разстояние от 200 метра, но ученият не спира да работи и да подобрява изобретението си, а година по-късно телефонът претърпява такъв ъпгрейд, че остава непроменен след него още 100 години.


Първият телефон на Бел

Създаването на телефона от Bell не е планирано. Целта, която стоеше пред учения, беше да подобри телеграфа - той се опита да постигне предаване на 5 телеграми едновременно. В процеса на работа бяха създадени плочи с различни честоти, една от които веднъж отказа. Партньорът на Бел, ядосан, започна да ругае. И Бел, който по това време беше на приемния апарат, неочаквано чу гласа на собствения си партньор от разстояние. От този момент започва историята на създаването на първия телефон.


Полученият от Бел "телефонен" патент се счита за един от най-доходоносните както в САЩ, така и в света. Той донесе богатство и световно признание на създателя, а името на Александър Бел завинаги влезе в историята.

Първи мобилен телефон

Идеята за създаване на мобилни телефони се появява в средата на 20 век и отново в Съединените американски щати.

През 1947 г. лабораториите Bell представят предложение за създаване на мобилен телефон. Вярно, под това имаха предвид устройство, което ще се вгражда в кола, тъй като теглото на телефона беше 30-40 кг без източник на захранване. Едва през 70-те години теглото на телефоните е намалено до 14 кг, но захранването все още се поставя в колата.


До 1972 г. Motorola нямаше нищо общо с мобилните телефони, основната цел на компанията беше създаването на преносими радиостанции. Всичко се промени благодарение на обикновен служител на компанията Мартин Купър, който в един случаен моментстигна до заключението, че е възможно да се създаде огромен мобилен телефон. Споделяйки това откритие с колеги, той започва разработка, която продължава през цялата година.


През 1973 г. апаратът Dyna-Tac е готов. Това беше малък мобилен телефон по тези стандарти, с тегло 1,15 кг и размери 22,5 * 12,5 * 3,75 см. Той съдържаше 10 цифрови клавиша, бутон за повикване и бутон за затваряне. Телефона нямаше дисплей. Батерията издържа 35 минути непрекъснат разговор, но след това зареждането на телефона отнема 10 часа.

За да се приложи изобретението, остана само да се тества на практика. Това се случи на 3 април 1973 г. в Ню Йорк. Първата „обучителна“ станция беше монтирана на покрива на 50-етажна сграда, а Мартин Купър лично проведе експеримента, като набра ръководителя на Bell Laboratories и разговаря с него по мобилен телефон. Това беше триумф, който се превърна в първата стъпка в бързото развитие и подобряване на "ръчните" мобилни телефони.

Появата на сензорни телефони

Ще изглежда изненадващо, но първият телефон със сензорен екран не беше широко използван от потребителите и компанията-създател дори изостави по-нататъшна работав областта на мобилните устройства.

Това се случи през 1993 г. Корпорацията IBM, която е специализирана в производството на компютърно оборудване, представи първия в света мобилен телефон със сензорен екран, наричайки го "IBM Simon". По това време той представляваше максималните възможни характеристики, тежеше 0,5 кг и повечето операции на дисплея всъщност се извършваха с пръсти.


Батерията на телефона е предназначена за 1 час непрекъснат разговор или 8 часа в режим на готовност. RAMбеше 1 MB, разработчиците също предвидиха получаване по телефона електронна пощаи факсове.

Въпреки това, както вече отбелязахме, IBM Simon не получи разпространение. Първо, това се дължи на скъпата цена на телефона - $1100. Второ, апаратът беше ненадежден и често се нуждаеше от скъп ремонт. В резултат на това компанията разработчик просто се ликвидира от пазара за производство на мобилни телефони.

Ябълката в живота на човек от XXI век

Днес продукти Ябълкаса не само компактни устройства, чието качество е отбелязано в целия свят, но и най-модерната марка на 21 век. Хората буквално не могат да си представят живота си без "ябълката", а началото на продажбите на нов продукт на компанията винаги върви с шум.

Трудно е да си представим, но пускането на първия iPhone се състоя преди 10 години. Вярно е, че създаването на известни смартфони започва още през 2002 г. - основателят на Apple.

Основната му идея беше да създаде устройство, което да отговаря на нуждите на потребителите: стилен дизайн, вграден плейър и мини-компютър, както и телефон с висока мощност. Но първият iPhone не оправда очакванията дори на самия Джобс, смартфонът нямаше мощност, но основният недостатък беше ниската скорост на интернет връзката. Следователно първият модел iPhone не получи масово разпространение.


Работата по надграждането на продукта продължи и година по-късно беше представен нов модел - iPhone 3G. Проблемът със скоростта на интернет в този модел беше почти решен, дизайнът също беше подобрен, а оперативната памет беше заменена. Успехът на този модел беше потвърден от информацията, получена от продажбите: повече от 70 страни се заинтересуваха от нов продукт.

След като iPhone 3G S беше пуснат, той беше обявен като високоскоростен. Има нови функции като гласов контроли криптиране лична информация. Подобно на предишния модел, новият iPhone бързо запълни пазарите и беше разпродаден.


Днес смартфоните на Apple се продават с голям успех в повече от 80 страни по света. iPhone са преместени от достъпен смартфонв категорията „за ниво над средното“, тъй като цената дори на стари модели рядко пада под 25 000 рубли, а новите артикули струват 130-150 000 рубли от началото на продажбите.

  • Хората биха могли да смятат изобретателя на телефона не Александър Бел, а Антонио Меучи, който също разработи телефона, но отказа да патентова изобретението си за 10 долара и Бел се възползва от това.
  • Днес Nokia разработва начин да направи възможно презареждането на телефона от радиовълни.
  • Първият телефон не е имал звънене, вместо това е използвана свирка.
  • Водоустойчивите телефони са популярни в Япония, тъй като японците ги използват дори под душа.

  • Антарктида също има своя телефонен код, започвайки с +682.
  • 150 милиона мобилни телефона се изпращат на сметище всяка година поради замяна с подобрено устройство, а не поради неизправност на телефона.

Изобретяването на телефона и модернизацията му до мобилен е, разбира се, пробив за науката и изключително важно откритие за човека. Сега всеки, независимо от разстоянието, се чувства близо до приятели и семейство, разговаряйки с тях ежедневно.

Също така модерните телефони осигуряват незабавен достъп до необходимата информация 24 часа в денонощието. Основното нещо е правилно да се използват постиженията на 21 век и да не се спира дотук, защото новите изисквания на хората водят до световни открития, които са „тласък“ и призив за развитие.

Историята на създаването на устройството, което завинаги промени живота на хората, е доста интересна и обширна. Те водят началото си от четиридесетте години на миналия век, от уоки-токита. Те бяха толкова големи по размер, че едва се побираха в багажника на товарен всъдеход. За провеждане на комуникационна сесия беше необходимо да се търси безплатен канал. Смята се, че първото устройство е Motorola DynaTAC, с което инженерът и физик Мартин Купър осъществява първия в историята разговор по мобилен телефон. Събитието се състоя на 3 април 1973 г.

Мартин Купър (на снимката през 2007 г.) държи първия мобилен телефон в ръката си.

Обаждането беше направено до конкурент, наречен BellLaboratories. За да създадат такова чудо на технологията, Купър и колегите му похарчиха 90 милиона долара и 15 години упорит труд. Първият телефон беше с доста големи размери (22,5 на 12,5 на 3,75 см) и тежеше 1,15 кг. За сглобяването на едно копие бяха необходими 2000 части. Телефонът обаче не можеше да работи дълго време: зарядът му беше достатъчен само за 20 минути разговор.

Първият мобилен телефон DynaTAC на Motorola.

След това телефонът започна да се подготвя за масово производство и на дребно, който стартира 10 години по-късно. Първоначално устройството беше доста скъпо, около 3500 долара, което означаваше, че такъв телефон не можеше да си позволи обикновен човек в онези дни. Да, и обаждането му не беше евтино: абонаментна таксабеше 50$ на месец, а на минута се вземаха 24-40 цента. За да разберете колко е скъпо, можете да дадете пример: с тези пари можете лесно да си купите цял галон бензин.

Но това официална историяпоявата на мобилния телефон. Всъщност неговият прототип се появява много по-рано от телефона на Купър, а именно на 9 април 1957 г. в Съветския съюз. Дължи създаването си на Леонид Иванович Куприянович, съветски радиоинженер и популяризатор на радиотехниката. В изпълнението на проекта му помага и група съмишленици, дошли от целия Съветски съюз. Имаше специалисти от Ленинград, както и от Беларус и Молдова.Работата се извършваше във Воронежския научно-изследователски институт по съобщенията. Какво е много интересно, антените за такива телефони са сглобени в друга организация - GSPI. Първият преносим телефон е LK-1. Денят на неговия тест стана раждането на първия мобилен телефон. Можеше да работи в радиус от около 20-30 километра, а теглото на самото устройство беше цели 3 килограма. Обикновено такъв телефон се поставя в колите на партийни лидери. За да наберете номер, беше необходимо да натиснете клавишите със съответните цифри. Този дайлер беше представен по-късно, а преди него на устройството имаше обикновен въртящ се дайлер. Куприянович, осъзнавайки, че апаратът се оказа твърде тромав, въпреки това продължи да го подобрява и през 1958 г. представи нов модел, наречен Казбек. Включваше и източник на енергия, който тежеше половин килограм. Самото устройство имаше доста компактни размерисравним с кутия цигари. Неговите предимства включват не само възможността да се обаждате на всеки на едно и също устройство, но и да отговаряте на обаждания, направени от домашни устройства или улични телефони. Друго предимство на съветския апарат е възможността за провеждане на конферентни разговори.

Леонид Куприянович с първия създаден от него мобилен телефон.

Тогава беше създадена цяла национална система, чиято пробна експлоатация започна през 1963 г. Тя получи името "Алтай".

Национална телефонна система "Алтай".

Първоначалната честота беше 150 MHz, но след това, до 1970 г., 330 MHz бяха разпределени за нея. Системата обхваща 114 града на Съветския съюз. Тя се оказа много успешна. Тя се показа добре по време на Олимпиадата - 80. Беше решено да се постави базовата станция на телевизионната кула Останкино и всички новини за Олимпиадата, докладите преминаха през системата на Алтай. Последната работеща система все още съществува в град Новосибирск. Преди това имаше две, но втората, Воронеж, беше затворена в края на 2011 г. Затварянето се дължи на икономическа нецелесъобразност.

Друг интересен фактот историята на първите мобилни телефони: веднъж в СССР те дори планираха да направят мобилна комуникационна система достъпна за цялото население, тъй като Алтай и други системи бяха използвани по това време само от ръководството на страната.

Системата, предназначена за населението, трябваше да получи името "Волемот", образувано от съкратеното име на градовете, участвали в създаването. Това са: Воронеж, Ленинград, Молодечно и Тернопол.

Апаратът трябваше да приема конферентна връзка, същата като тази на партийния апарат, с възможност да се говори с друг събеседник, без да се прекъсва комуникацията с първия. Ако това устройство не беше забравено, а разработено и подкрепено от ръководството на страната, то би било отлична помощ за туристи, селскостопански работници и летни жители. Той лесно можеше да осигури добра връзкавърху огромна територия, което западните й колеги не биха могли. Но в крайна сметка проектът не получи правилно развитие, главно поради факта, че ръководството на страната се страхуваше от изтичане на различни данни, включително секретни, тъй като телефонните разговори не бяха криптирани и можеха лесно да бъдат подслушвани. Въпреки това учените завършиха апарата до края на осемдесетте години, но времето вече беше загубено. Освен това наближава разпадането на съветската държава и уникалният телефон остава в историята. Вярно, имаше кратък период, когато обикновените граждани все още можеха да използват тези устройства, които поставяха в колата. Но след разпадането на СССР в страната започнаха да се доставят вносни тръби от Motorola, които бяха по-малки по размер от Volemoty и Altai и имаха по-висока надеждност. Съединените щати веднага повеждат. Въпреки това мрежите Altai и Volemot понякога могат да бъдат намерени в станциите за линейка.

По това време човек можеше само да мечтае за това. Прогресът обаче взе своето. Отне малко повече от 60 години, докато апаратът, появил се в средата на миналия век, придобие познатия ни днес вид. Обмисли кратка историяпоявата и развитието на мобилния клетъчен телефон и клетъчна комуникацияв общи линии.

Отивам…

Още през 1947 г. Bell Laboratories (САЩ) официално предложи да се създаде мобилен телефон. Тази дата може да се счита за отправна точка. Тогава официално започна активната работа по създаването на ново устройство.

Първият мобилен телефон обаче не беше предопределен да се появи в стените на Bell Laboratories. Първият прототип на мобилен телефон е създаден от американската компания Motorola. Това се случи през 1973 г. Устройството е проектирано от инженера Мартин Купър. Теглото на първия мобилен телефон беше около 1 кг, размери: 22,5x12,5x3,75 см. Устройството нямаше дисплей. Батерията на телефона му позволяваше да работи в режим на готовност до 8 часа, а в режим на разговор - до един час. Зареждането на телефона отне много време (около 10 часа). През 1984 г. работещ модел на мобилния телефон DynaTAC 8000X влезе в продажба. Цената на новостта беше $ 3995. Но въпреки това хиляди желаещи да закупят ново устройство бяха записани на опашката за закупуване на устройството!

В СССР първият експериментален образец на мобилен телефон е създаден през 1957 г., той тежи цели 3 кг! Освен това устройството също беше прикрепено основна станция, който беше свързан с Града телефонна мрежа(GTS). Година по-късно обаче теглото на устройството беше намалено до 0,5 кг.

Първият клетъчен оператор в СССР се появява през 1991 г. Цената на телефона, който тогава се предлагаше от Делта Телеком, беше 4000 долара с включена връзка. Устройството тежеше около 3 кг. Една минута разговор струва $1. В същото време в периода от 1991 до 1995 г. броят на абонатите на компанията достига 10 000 души. IN Руска федерацияПървият клетъчен оператор, работещ с познатата днес GSM технология, се появи през 1994 г.

Броят на клетъчните абонати непрекъснато и стабилно нараства. През 2009 г. в Русия са регистрирани около 190 милиона абонати. Разбира се, този брой у нас, както и по света, продължава да расте и днес.

Съвършенството няма ограничение

Мобилният телефон непрекъснато се подобрява от създаването си. През 1993 г. е пуснат първият в света мобилен телефон с вграден часовник. След 3 години немската компания Siemens започва да произвежда устройства с диктофон и цветен дисплей. Вярно, имаше само три цвята на такива дисплеи. През 2000 г. в продажба се появиха устройства с вградена камера. Случи се в Япония. Приблизително по същото време в продажба бяха пуснати телефони с вграден mp3 плейър. През 2001 г. в мобилни телефониподдръжка за платформата Java. Това направи възможно инсталирането на много различни приложения. Сред тях е известната услуга за незабавни съобщения - ICQ. Първият мобилен телефон с поддръжка Bluetooth технологияпрез 2002 г. е пуснат от Ericsson. Тази технология позволява обмен на различни данни между телефони на определена радиочестота (без кабели). В този случай телефоните трябва да са достатъчно близо един до друг. В зависимост от смущенията, препятствията, обхватът на Bluetooth е от 10 до 100 м. В същото време се появи телефон, който поддържа технологията EDGE. Тя позволи да използва телефона за достъп до интернет. И го направете с доста висока скорост. Развитието на EDGE засенчи предишната WAP технология. Последният позволява достъп до интернет на по-ниски скорости. В същото време трябва да платите за времето, прекарано в мрежата, а не за количеството прегледана информация. Въвеждането на технологията EDGE е заслуга на финландската компания Nokia.

Избройте всички нови функции, които се появяват в процеса на подобряване на мобилните телефони, може да бъде дълго. Процесът на подобряване продължава и днес. Докато четете тази статия, в света вече се създава още едно уникално устройство. Например телефон, способен да въвежда въведени данни само чрез мисли („чете“ вашите мисли и ги превръща в текст). Докато бъде пуснато такова устройство, ще бъде полезно да знаете и разберете съществуващите основни функции на мобилните телефони. Нека да преминем към тяхното разглеждане.

25 основни функции

И така, нека да разгледаме най-често срещаните характеристики на съвременните мобилни телефони.

Телефонен указател . Тази функцияза всеки мобилен телефон - необходимо и задължително нещо. Предлага се във всички съвременни устройства. Позволява всеки телефонен номер да има собствено уникално име. Например 8-888-888-88-88 - Иван Петров. Контактите могат да се съхраняват в собствената памет на телефона, допълнителна карта с памет или SIM карта. Понятия като „карта с памет“ и „sim карта“ се обсъждат съответно в параграфи 15 и 19.

В по-модерните устройства е възможно да се спестят много полезна информацияза всеки контакт ( имейл адрес, домашни и служебни телефонни номера, месторабота, домашен адрес и др.). В този случай телефонът изпълнява функцията на пълноценен тефтер.

Списък обаждания . Функцията е изключително полезна. Позволява ви лесно да видите къде и кога сте се обадили (или са ви се обадили). Освен това, като използвате регистъра на повикванията, можете да видите продължителността на всеки от вашите разговори. Днес тази функция присъства във всеки мобилен телефон.

SMS (услуга за кратки съобщения) . Същата абсолютно задължителна услуга днес като предишните две. Позволява ви да изпращате и получавате кратки текстови съобщения в клетъчни мрежи. Днес тази функция присъства дори в най-евтините модели.

MMS (Услуга за мултимедийни съобщения). Тази функция ви позволява да изпращате и получавате мултимедийни съобщения (видео, аудио, снимки) от един телефон на друг. Трябва да се отбележи, че размерът на предаваното съдържание е доста ограничен. Повечето мобилни оператори в Русия и ОНД ви позволяват да прехвърляте до 300 Kb информация в едно MMS съобщение. Днес най-големите мобилни оператори ви позволяват да изпращате SMS и MMS от техните уебсайтове безплатно. Трябва да платите само за услугите за използване на Интернет.

Гледам . Днес може би е невъзможно да се срещне мобилен телефон, лишен от тази функция. Въпреки че, разбира се, ако искате - всичко е възможно. В крайна сметка телефоните са за всеки вкус и цвят. Часовникът е полезна, проста, необходима функция. В същото време никой не ви забранява да носите любимия си ръчен часовник.

Хронометър . Какво ви позволява да правите - става ясно от името. Хронометърите в съвременните телефони имат доста висока точност. Функцията е полезна за спортисти. Може да бъде полезно за студентите по време на лабораторна работа.

Таймер . Обратното на хронометър. Позволява ви да броите времето „назад“, да извършвате обратно броене. Избирате някакъв интервал от време и включвате таймера. В края на този сегмент таймерът дава определен сигнал (звук, вибрация).

Аларма . Тази функция може да се използва вместо обикновен стационарен будилник. Или като друг, предпазен будилник. Много удобен артикул. Особено когато сте на гости и сутрин трябва да се събудите рано.

Календар . Полезна функция. Често под ръка точният моментняма обикновен календар. И трябва да видите кой ден от седмицата ще бъде, например 10 април. Няколко бързи докосвания и сте наясно. Много удобно.

Калкулатор . Най-често в телефоните се инсталира прост (неинженерен) калкулатор. Подходящ е за някои бързи прости изчисления. Когато трябва да събирате, изваждате, разделяте, умножавате или взимате процент. Наличието на тази функция наистина може да бъде полезно. В края на краищата конвенционалният калкулатор не винаги е там, където е необходим сега. Днес тази функция присъства в почти всеки мобилен телефон.

Конвертор . Позволява ви да конвертирате различни величини (единици за обем, площ, дължина и т.н.) от една система за измерване в друга. Това включва и възможността за конвертиране на някои валути в други по курса, който познавате.

Радио . Позволява ви да слушате обществени радиостанции, работещи на FM честоти, абсолютно безплатно. Необходима функция за тези, които искат постоянно да бъдат в течение. Който обича да слуша новини и любими програми по радиото.

Фенерче . Ще бъде много полезно, когато нямате под ръка обикновено фенерче. И със сигурност ще трябва да подчертаете нещо някъде. Можете, разбира се, да подчертаете и ярък включен дисплей. Но фенерчето в този случай е много по-добро. Свети по-ярко, бяла светлина. Освен това, за разлика от дисплея, той свети точково, а не „размазан“.

Фото, видео камера . Най-полезната функция. Присъства в повечето съвременни мобилни телефони. Понякога нямате фотоапарат или видеокамера под ръка и спешно трябва да заснемете нещо. Дори и да не е в най-добро качество. Въпреки че качеството е спорно. Има телефони, които се фокусират върху широки възможностикамери. Такива устройства ви позволяват да получавате снимки и видеоклипове с много прилично качество. Такива телефони се наричат ​​телефони с камера. Пример за телефон с камера е . Оборудван е с камера с 8 милиона пиксела. с LED светкавица; максималната резолюция за снимка е 3264x2448 пиксела.

Поддръжка на карта с памет . В мобилните телефони различна информация (вашите контакти, аудио, видео файлове, снимки) може да се съхранява в паметта на самото устройство. Най-често обаче обемът на тази памет е много ограничен. Въпреки че има устройства с доста прилична собствена памет. За разширяване на паметта телефоните обикновено са оборудвани с конектори („слотове“) за специални карти с памет (флаш карти или „флаш устройства“). Съществуват Различни видовекарти с памет. Най-често срещаните слотове в мобилните телефони днес са слотовете за microSD и microSDHC флаш карти. Първите ви позволяват да съхранявате до 4 GB информация, вторите - до 32 GB.

Mp3 плейър . За меломаните - функцията е просто незаменима. Позволява ви да слушате аудио файлове на вашия телефон (или на поставена карта с памет). Освен това най-модерните модели телефони в това отношение възпроизвеждат звук не само в mp3 формат. Те поддържат AAC, WMA, WAV и някои други формати. Устройствата, в които основният акцент е поставен върху повишеното качество на възпроизвеждания звук, се наричат ​​„музикални телефони“ (музикални телефони). Пример за такъв телефон е .

Диктофон . Полезна функция. Представете си: трябва да го поправите, но няма време да го запишете. Или просто мързел. Много по-лесно и по-бързо е да натиснете бутона „запис“ и да запишете желания аудио файл. Записването на разговор или разговор е много удобно. Тази функция ще бъде полезна за музикантите. Никога не знаеш откъде идва вдъхновението при тях. Включил рекордера - записал композирана музика, вокална партия или песен. Бързо, лесно, удобно.

интернет . Повечето съвременни телефони ви позволяват да отидете на глобална мрежа. Днес има четири основни възможности за влизане в Интернет. Това са WAP, GPRS, Wi-Fi и 3G. Няма да се спираме подробно на всеки от тях. Това е отделен голям разговор. Трябва да се отбележи, че днес GPRS е най-търсеният в Русия. Въпреки че това не е най-бързият начин за достъп до интернет. WAP технологията, каквато съществува днес, не е обещаваща. Твърде скъпо и бавно. Освен това трябва да плащате не за количеството прегледана информация (както в случая с GPRS), а за времето, прекарано в мрежата. Wi-Fi, разбира се, няма да бъде допълнителна функция във вашето устройство. Позволява ви да работите в интернет с висока скорост. Въпреки това, за wifi работанеобходими са специални точки за достъп, така наречените горещи точки. Те са платени и безплатни. Последните най-често се срещат на различни обществени места. Където има постоянна тълпа от хора (кина, барове, кафенета и др.). Трябва да се отбележи, че броят им във всички големи градове на Русия нараства. 3G е високоскоростна технология мобилен достъпкъм интернет, така наречените мобилни комуникации от трето поколение. Въз основа на определението става ясно, че скоростта на пренос на данни е дори по-висока, отколкото в случая с Wi-Fi. Тази услугав Руската федерация е в етап на развитие. Освен това това развитие се развива с доста бързи темпове. Възможно е скоро 3G функцията да стане много популярна сред потребителите на мобилни телефони у нас.

„Многосимвол“ . Този термин се отнася до способността на устройството да работи едновременно с две или повече активни sim-карти.

Всеки мобилен оператор ви дава SIM карта за един закупен телефонен номер. В същото време вие ​​сами избирате тарифата, на която ще продължите да плащате за вашите мобилни комуникации. Разбира се, всеки оператор има свои собствени условия (цени за комуникация), свой собствен набор от тарифи. Сменя се периодично. Възниква разбираем въпрос: какво всъщност е добро във въпросната функция? И това е добре, защото ви позволява едновременно да поддържате връзка с две или дори три различни телефонни номера. В крайна сметка днес има телефони, които поддържат три активни SIM карти наведнъж. В този случай номерата могат да се отнасят както за различни мобилни оператори, така и за един. Съответно получавате възможност да „играете“ с тарифни планове. Можете да изберете най-печелившата опция за комуникация. И в този случай е достатъчно да имате само един включен мобилен телефон със себе си. Пример за телефон с две активни сим карти е.

Поддръжка на Java . Тази функция ви позволява да инсталирате различни игри и приложения на платформата Java на вашия телефон. За тези, които обичат да комуникират чрез услугата за незабавни съобщения ICQ, това е задължително. Освен това “Ася” ви позволява да общувате в пъти по-евтино от услугата кратки SMS съобщения. Тези, които обичат да играят всякакви състезания, „стрелци“, „мини-куестове“ и т.н. на телефона си, също не могат без поддръжка на Java.

Възможност за свързване към компютър (data-кабел) . Позволява ви да прехвърляте различни файлове от вашия мобилен телефон на вашия компютър и обратно. Днес производителите на телефони пускат специални програми за своите устройства. Тези програми ви позволяват да правите много полезни неща с телефона си. Те са инсталирани на вашия компютър. След това свържете телефона към компютъра (с помощта на специален кабел). Сега получавате възможност, например, да творите резервни копиямобилни данни. Освен това има редица други интересни възможности. Тази функция определено е най-полезната.

IR порт. инфрачервен порт . Технологията ви позволява да прехвърляте данни от едно устройство на друго. Това се случва чрез инфрачервени светлинни вълни. Днес тази технология е почти напълно заменена от други, по-модерни (Bluetooth и Wi-Fi).

Bluetooth . Тази технологияви позволява да обменяте различна информациямежду мобилни телефони, компютри и други устройства на определена радиочестота. Трябва да знаете, че за такъв обмен разстоянието между устройствата не трябва да надвишава 10-100 метра (зависи от различни смущения и препятствия). Доста удобна функция. Предлага се на повечето съвременни мобилни телефони.

ТВ тунер . Телевизор на екрана на вашия мобилен телефон. Днес в Русия тази функция е слабо развита. Причината е високата цена за получаване на висококачествен сигнал. В света на мобилните комуникации обаче нищо не стои неподвижно. Възможно е нещата да се променят в близко бъдеще. И с развитието на новите технологии ще търсим телевизионни програмина екраните на телефоните си. Пример за такъв телефон е .

GPS . Система сателитна навигация. Позволява ви да определите местоположението си навсякъде по света с достатъчна точност (грешка 1-2 м). Мобилен телефон, който има тази функция и е оборудван с специална програма, става навигатор. Полезна функция при пътуване и дълги пътувания.

Форм фактор (форма)

И така, разгледахме 25 основни функции на съвременните мобилни телефони. Но те не засегнаха толкова важен момент като формата на устройството. Също така често се нарича форм фактор. По форма телефоните се разделят на:

Класически моноблок . Това е монолитна машина без движещи се части. Понякога такъв апарат се нарича „тухла“ или „тухла“. Моноблокът е например.

"Мида" ("книга") . Корпусът на устройството е сгъваем. Състои се от две части. Напомня ми на сгъваем бележник. Пример - .

Плъзгач . Устройството се състои от две части, които се движат една спрямо друга. Такова устройство е напр.

Ротатор . Телефонът съдържа механизъм, който се върти по своята ос. Пример е.

Гривна . Такова устройство се носи като часовник на китката. Пример за такъв телефон е .

Има телефони с други форм фактори (двоен слайдер, страничен слайдер, хоризонтална мида) и т.н. Въпреки това, опциите, споменати по-горе, са най-широко използвани днес.

PDA, смартфон или „просто телефон“ - каква е разликата?

Съвременните телефони се делят на „обикновени телефони“, смартфони и комуникатори (PDA – джобни преносими компютри). Основната разлика между „простите телефони“ от PDA и смартфоните е, че последните две имат пълноценна операционна система ( Windows Mobile, Symbian OS, Android и др.). Тя ви позволява да инсталирате различни програми на тези устройства, които разширяват функционалността на устройствата. Може да са пакети. офис програми, електронни преводачи, аудио и видео плейъри и др. Трябва да се отбележи, че днес няма ясно разделение между PDA и смартфони. Понякога тези два термина изобщо не са разделени. Съществува обаче мнение, според което комуникаторите трябва да включват устройства с пълноценен операционна системаи сензорен екран. С тази класификация се оказва, че смартфонът е PDA с конвенционален, без сензорен екран. Има устройство, което може да се счита за комуникатор, но се позиционира от производителя като напълно отделно устройство. Това е известният от Apple.

Тази компания традиционно позиционира своите продукти на пазара по този начин. Това ги отличава от общата маса на всички подобни устройства. В същото време той им дава звучни имена, започващи с английската буква „i“.

Тегло, размери и капацитет на батерията

Невъзможно е да не засегнем следните три характеристики на всеки мобилен телефон: тегло, размери и капацитет на батерията. Повечето съвременни мобилни телефони тежат не повече от 100 г. PDA и смартфоните обикновено се различават по тегло (над 100 g). Освен това „увеличеното“ тегло е типично за „имиджовите“ телефони. Причината е, че използват различни допълнителни елементидекорации. Например злато или специално сапфирено стъкло. Най-известната компания, участваща в производството на скъпи "имиджови" телефони, е Vertu.

Мобилните телефони се предлагат в различни размери. Разбира се, смартфоните и PDA ще бъдат по-големи от обикновените мобилни телефони. Има специални "дамски" или "дамски" телефони. Те са малки по размер, което им позволява да се поберат удобно в ръката.

Важен показател е капацитетът на батерията. Колкото по-високо е, толкова по-добре. Устройството ще трябва да се зарежда по-рядко. Увеличената маса на смартфоните и PDA устройствата често се дължи на големия размер на необходимата батерия. Тук обаче е по-добре да обърнете внимание не на капацитета на батерията, а на времето на работа на телефона, обявено от производителя. Освен това има два режима на работа: режим на разговор и режим на готовност. Ясно е, че телефон с голям екран и с висока резолюцияще бъде хубава мощна батерия. Особено в сравнение с по-просто устройство. Но „усъвършенстваното“ устройство също ще консумира повече енергия. Това означава, че зареждането може да приключи по-бързо, отколкото повече обикновен телефон. Батерията да е трайна и по-слаба. Затова внимавайте! Обърнете внимание на тези параметри: режим на готовност на телефона и време за разговори. Разбира се, никой не ви забранява да погледнете и оцените мощността на батерията. Също така ще бъде полезно, особено ако вече сте имали опит с използването на подобно устройство. Например подобен PDA или "музикален телефон".

екран

Екранът на телефона може да бъде обикновен или сензорен. Сензорният екран реагира, когато го докоснете. В същото време е контролен елемент. Телефонът може да е проектиран така, че единственият контролен елемент да е сензорен екран. Ето как работи добре познатият iPhone. Днес обаче все още по-често се срещат телефони с допълнителни контроли - бутони. Въпреки това е вероятно устройствата с бутони да бъдат заменени от сензорни.

Разделителната способност на екрана е важна концепция. Разделителната способност е броят на пикселите по хоризонталната и вертикалната ос. Пикселът е най-малкият елемент (точка, зърно), който може да показва цветове. Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-добре. Изображението ще бъде по-подробно, няма да изглежда „зърнисто“. Разделителната способност на екрана на споменатия по-горе iPhone е 480x320. За повечето телефони Nokia, Samsung и др. е 240x320.

Размерът на екрана също играе важна роля. Работата с телефон с доста голям екран е много приятна. На такива устройства е удобно да гледате снимки и видеоклипове. Големи екранитипичен за смартфони и PDA устройства. При слънчево време обаче сензорни екрани PDA са много бляскави. Казват, че са "слепи". Управлението на устройството в този случай става много проблематично. Частично проблемът се решава със специални защитни антирефлексни фолиа. Залепват се директно върху екрана на устройството.

Заключение

Надявам се, че тази статия ви е помогнала да разберете основните характеристики на съвременните мобилни телефони. Бих искал да вярвам, че сега изборът на устройството ще бъде много по-лесен за вас. Кои от горните функции са наистина важни зависи от вас. как повече функциище има устройството, толкова повече ще струва. Трябва да платите за функционалност. А дали ще използвате това, за което си давате парите – времето ще покаже. Затова подхождайте внимателно и разумно към избора на телефон. Следвайте принципа на добрия шивач: "измерете седем пъти - изрежете веднъж" (и в този случай е по-точно да кажете - купете). Преди да купите, консултирайте се с роднини, приятели, продавача. Чувствайте се свободни да задавате и най-глупавите въпроси според вас! Не е срамно да не знаеш, срамно е да не попиташ. Помислете внимателно за бъдещата си покупка.

Успех и приятно пазаруване!

© Яковенко Денис,
Дата на публикуване на статията - 20 април 2010 г