IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как производителите на стационарни телефони се опитват да запазят клиентите си?

Производителите се опитват да прокарат и иновации в дизайна, като някои телефони изглеждат много по-лъскави и модерни

12:34 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Как производителите на стационарни телефони се опитват да запазят клиентите си?

Много потребители възприемат домашния си телефон като грамофон: по-добро качество на звука, но не дотам необходимост. Новите футуристични телефони с високотехнологични функции и допълнителна сигурност обаче са добра причина те са се замислят дали да се откажат от тези устройства, пише MarketWatch.

Докато преди 15 години 96% от всички домакинства в САЩ са имали стационарен телефон, през 2011 г. този дял е бил едва 71%. Около 28% от американците разчитат единствено на мобилните си телефони и нямат стационарен апарат в сравнение с по-малко от 1% през 1998 г.

Особено склонни да се откажат от стационарните услуги са младите домакинства: близо две от всеки три от тях (65%) имат само мобилен телефон.

До известна степен тази тенденция се задвижва и от икономически съображения - да плащаш една вместо две сметки за телефон обикновено е по-евтино. В по-голяма степен обаче тя се дължи на факта, че потребителите - особено по-младите, израснали с мобилните телефони - просто не виждат смисъл да имат стационарен апарат, твърди Чарлз Голвин от Forrester Research.

В опит да задържат клиентите си, любители на аналоговите телефони, и да спечелят нови, някои фирми предлагат разнообразни нови високотехнологични функции. Според анализатори една от най-големите иновации, е че някои безжични телефони могат да заместят мобилния телефон.

Например Panasonic KX-TG7644M има функция за свързване с мобилния телефон чрез блутут, така че потребителят може да получава и прави повиквания, както и да прехвърля контактите си от мобилния към стационарния телефон. Така хората могат да получават обаждания от места в къщата си, където сигналът на мобилните оператори не е толкова добър.

Други марки предлагат телефони, които могат да превключват от режим на избиране през интернет в традиционен аналогов режим. Освен това дисплеите приличат по-скоро на тези на мобилните телефони, а качеството на звука е изключително добро.

Производителите се опитват да прокарат и иновации в дизайна, като някои телефони изглеждат много по-лъскави и модерни в сравнение с обикновените мобилни апарати. BeoCom2 и BeoCom 6000 на Bang & Olfusen имат футуристична визия, също като Telephone 10 на Jacob Jensen. Brookstone пък предлага серия ретро телефони като например репродукция на апарат от 1892 г. и на платен телефон от 1950-те.

Въпреки всички тези иновации една от основните причини потребителите да запазват стационарните си телефони е качеството на повикванията и сигурността, твърди Голвин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още